Menu

Obec Tešedíkovo
ObecTešedíkovo
Obec Tešedíkovo
Peredközség

Petíció a plazmaégető ellen

Petíció a plazmaégető ellen 1

Petíció a plazmaégető ellen

Kedves Perediek!

A következő levelet a napokban minden háztartás postaládájába kézbesítettük. Az ok, amiért hat település polgármestere együttesen szól a régió valamennyi lakosához az, hogy a Csángó menti régiónkat közvetlenül fenyegeti egy plazma alapú hulladékégető kiépítése!

Sók kataszteri területén, de a Vágon innen, pár kilométerre Zsigárdtól és még közelebb Farkasdhoz már folyik a hulladékégető véleményeztetése a Környezetvédelmi minisztérium előtt. A járványhelyzetre való tekintettel egyelőre sajnos nem nagy sikerrel próbáltuk kérni az eljárás halasztását. Mivel a tervek közmeghallgatását csak az óvintézkedések feloldása után tudjuk megtartani, fontosnak tartottuk, hogy már most- időben, a jelenleg megengedett eszközökkel Önök tájékoztatást kapjanak az esetleges beruházásról.

Miután múlt héten személyesen is volt alkalmunk meghallgatni az építettő képviselőit, a beruházásról egyértelműen elmondhatom, hogy nem a régió igenyéből fakad!!! A képviselő elmondása szerint pusztán “itt (közvetlenül a Vág mellett!!) van hozzá eladó, magántulajdonban lévő, megfelelő telek”!!!  Az égető évente 100 ezer tonna hulladékot tervezne elégetni! Nem kaptunk pontos választ, milyen és honnan származó hulladékot szeretnének feldolgozni, ha a környező faluk egész éves háztartási hulladéka évente átlagban falunként ezer tonna. Bizonytalan a beruházói háttér és a választott technológia is hagy némi kívánnivalót maga után, jól működő plazmaégetőt háztartási hulladékra az egész világban nagyítóval kell keresni.

Mi, az Önök választott képviselői úgy éreztük, hogy a környezetünk, vizeink, levegőnk, termőföldjeink, ingatlanaink, természeti kincseink és nem utolsó sorban az Önök egészségének védelme érdekében közbe kell lépnünk és meg kell adnunk Önöknek a lehetőséget, hogy ez ügyben véleményt nyilvánítsanak!

A mai nap folyamán a petíciós íveket kézbesítjük a falunkban az összes üzletbe, kocsmába, postára, patikába és lehetőségük lesz aláírni a petíciót a községi hivatalban is, valamint le lehet tölteni az íveket saját használatra a község weboldaláról. Nagyon fontos, hogy a petíciót mindenki CSAK EGYSZER írja alá, viszont összevetve legyünk mi, az aláírók minél többen!

Ne engedjük, hogy a közelünkben egy ilyen veszélyes, kétes eredetű létesítmény megvalósuljon!

Prílohy

Petíciós ív

petíció.pdf
Typ súboru: PDF dokument, Velkosť: 30,93 kB

list obyvateľom.jpg

list obyvateľom.jpg
Typ súboru: JPG obrázok, Velkosť: 126,23 kB
Dátum vloženia: 3. 6. 2020 14:40
Dátum poslednej aktualizácie: 6. 6. 2020 14:45
Autor: Správca Webu