Menu

Obec Tešedíkovo
ObecTešedíkovo
Obec Tešedíkovo
Peredközség

Kérelem tűzijáték engedélyeztetésére

Kérelem tűzijáték engedélyeztetésére (SK)

A TŰZIJÁTÉKOZÁS SZABÁLYAI FALUNKBAN

A jelenleg érvényben lévő, a robbanószerekről szóló 58/2014-es számú törvény szerint az F2 és F3 kategóriájú pirotechnikai eszközök használata csak szilveszterkor és az új év első napján engedélyezett (aktuális év december 31-től a következő év január 1-ig).

Az F2-es kategóriába sorolják az alacsony kockázattal járó pirotechnikai eszközöket, amelyek jellemzően sípoló hangot adnak ki, és csak behatárolt területen használhatók, de a római gyertyák és a szökőkútszerű tűzijátékok is ebbe az osztályba tartoznak. Ezeket csak 18 évesnél idősebbek vásárolhatják.

Az F3 jelzéssel ellátott tűzijátékokat csak 21 éven felüli vásárlók vehetnek. Ide tartoznak a nagyobb kaliberű bombák és telepek, közepesen veszélyes rakéták, amelyeket kizárólag nyílt területen szabad fellőni.

A petárdázás és a tűzijáték fellövése év közben, tehát január 2-tól december 30-ig a község előzetes beleegyezése alapján lehetséges. A községi hivatal a kivételt a kérelmező által, tíz nappal a tervezett tűzijáték időpontja előtt benyújtott, írásos kérelme alapján ítéli meg, illetve utasítja el. A kérelemnek tartalmaznia kell: a kérelmező identifikációs adatait, a tűzijáték helyét és időpontját, a pirotechnikai eszközök fajtáját és besorolását, a tűzijáték tervezett idejét és tartamát. 

A község engedélyezheti, de el is utasíthatja a kérelmet. A község endedélye a felhasználót csak a kérelmében feltüntetett pirotechnikai eszközök használatára jogosítja fel. Engedélyezés esetén a községi hivatal közzé teszi a tervezett tűzijáték időpontját a község internetes oldalán, facebook oldalán, a „Képben“ alkalmazásban és a községi hanszóróban.

ÉV KÖZBEN A SZÓRAKOZTATÓ PIROTECHNIKAI ESZKÖZÖK ENGEDÉLY NÉLKÜLI HASZNÁLATI TILOS! Aki a január 2-a és december 30-a közti időszakban F2 és F3 besorolású pirotechnikai eszközöket használ, az kihágást követ el. A törvénysértésért maximum 1650 eurós pénzbírság szabható ki.