Menu

Obec Tešedíkovo
ObecTešedíkovo
Obec Tešedíkovo
Peredközség

Mindenszentek ünnepe és Halottak Napja – Hová kerüljön a sírhelyekről a hulladék?

Mindenszentek ünnepe és Halottak Napja – Hová kerüljön a sírhelyekről a hulladék? 1

Mindenszentek ünnepe és Halottak Napja – Hová kerüljön a sírhelyekről a hulladék?

Az ősz többek között az elhunyt hozzátartozóinknak szentelt ünnepekkel is együtt jár. A temetők a sötétedés után csendben álló emberekkel, színes krizantémokkal telnek meg, és égő gyertyáktól kivilágítottak. A Mindenszentek ünnepe és a Halottak Napja nem csak a hívők számára tiszteletreméltó ünnepek. Ezen ünnepnapokon azonban rengeteg hulladék is termelődik.

 

Hova tegyük a temetőkből származó hulladékot, és hogyan válogassuk ki helyesen?

A kivirágzott virágokkal vagy élő koszorúkkal könnyebb elbánni. Ezek a biológiai hulladékba vagy a kert komposztjába kerülnek, ha a temetőben még nem vezették be a szelektív gyűjtést. Fontos, hogy a kivirágzott koszorúkból eltávolítsuk a szalagot, fóliát vagy drótos vagy műanyag tartókat, mielőtt kidobnánk őket. A helyzet nehezebb azokkal a művirágokkal, díszekkel vagy egyéb dekorációkkal, amelyeket többféle anyagból készítenek, és nem lehet őket szétválasztani és így újrahasznosítani. Ezért ezek a kombinált anyagok a vegyes hulladék konténerében végzik, aminek az útja végül a szemétlerakóhoz vezet. Ezek elbomlása évszázadokig tart. Ezt két módon kerülhetjük el. Vagy nem vásárolunk díszeket kombinált anyagokból és előnyben részesítjük a természetes anyagokból készült díszeket, vagy olyan díszeket vásárolunk, amelyek ugyanabból az anyagból készültek, és amelyeket élettartamuk végén a megfelelő szelektív gyűjtő konténerbe dobhatunk.

 

A gyertya- és viaszmaradékok is nehézséget okoznak

sz4

A műanyag vagy üveg borítású gyertyák mennyisége is nagy probléma. Ha nem válogatják ki őket, a szeméttelepeken végzik, ahol "örök szemét" lesz belőlük. A mécsesek üveg részeit a megfelelő üvegszemétbe kell dobni, a műanyag vagy fém részeket pedig, amelyeket el lehet választani a mécses üvegrészétől, a megfelelő szelektív szemét konténerbe vagy zsákba kell tenni. A viasz sajnos a vegyes hulladékba kerül, hacsak nem tudjuk újra felhasználni, például új gyertyák készítéséhez.

 

Tehát hogyan lehet ezek alatt az ünnepek alatt a legkevésbé megterhelni környezetünket és a szeméttelepeket?

Természetes virágokkal és díszekkel dekoráljuk az elhunytak sírjait, ne pedig művirágokkal, koszorúkkal és egyéb díszekkel. Az élő virágok gyönyörűek, eltarthatnak az első fagyig, és megfizethetőek. Használhatunk természetes anyagokból készült dekorációkat is, például tobozokat, száradt virágokat vagy fenyőágakat. Ha üveges mécseseink vannak, használjuk azokat minél hosszabb ideig! Alternatívaként olyan mécseseket használhatunk, amelyek szójaviaszból vagy méhviaszból készültek. A természetes anyagok is hulladékká válnak valamikor. Az élő virágokat távolítsuk el a műanyag csomagolásoktól, szalagoktól és drótoktól, és válogassuk ki azokat, hogy ne kerüljenek feleslegesen a szemétlerakóba! Ha a temetőben nincsenek elérhető szelektív hulladékgyűjtő edények, vigyük haza a hulladékot, és tegyük a megfelelő szelektív-hulladékzsákba!

sz3

 

Ha helyesen szelektálunk, szebb lesz a világ

Tartsa be a következő szabályokat:

• Próbálja meg elkerülni a hulladék-termelést!

• A visszaváltható csomagolásokat ne dobja a kukába, vigye vissza a boltba!

• Tartsa be a színes hulladékválogatás betűrendjét: a zöld a üveghez, a kék a papírhoz, a sárga a műanyaghoz, a piros a fémhez és az narancssárga a italoskartonhoz tartozik!  Az italoskartonon is található megjelölés: sz

Kövesse települése hulladékszelektálási szabályait!

• Csak a válogatott hulladékot lehet újrahasznosítani.

• Válogassa a hulladékot, megéri! A válogatott hulladékért a lakosoknak nem kell fizetniük, a gyártók fizetik a gyűjtés költségeit az ENVI - PAKON vállalaton keresztül.

• A sz megjelölésű csomagolás a válogatott gyűjtőbe tartozik.

 

www.triedime.sk  

www.envipak.sk                                           sz5

www.vezmisi.ma

 

Dátum vloženia: 22. 10. 2023 11:24
Dátum poslednej aktualizácie: 22. 10. 2023 11:31
Autor: Správca Webu