SK | HU

Nyugdíjasklub

Peredi Nyugdíjasklub

925 82 Pered 908

Elnök: Kocsis Ilona

Tel.: 031 77 95 413„EGYÜTT – EGYMÁSÉRT” A PEREDI NYUGDÍJASKLUBRÓL

A peredi nyugdíjasklub 2002 májusában alakult több, mint 100 fővel, Kocsis Ilona ny. pedagógus vezetésével. A  tagság létszáma változó, mert van olyan év, hogy az idősebbek  betegségük miatt elmaradnak, ugyanakkor új tagok is érkeznek.

A klub az évente beszedett tagsági díjból, rendezvényeinek bevételéből gazdálkodik, és a helyi önkormányzat támogatásával,  tartja fenn magát.

A vezetőség tagjai: Kocsis Ilona-elnök, Barczi Mária-titkár, Szádoczky Ibolya-pénztáros, Somogyi Erzsébet –az énekkar és daloskör vezetője, Bende Terézia -  a krónika szerkesztője.

A klub tagságát és tevékenységét Kocsis Ilona a klub elnökasszonya, röviden így jellemezte, ismertette:

Klubunk minden tagja értékes, ügyes, kedves ember, a tagság 90 %-a nő. Mindenkinek van olyan rejtett tulajdonsága, ami a találkozók, rendezvények szervezése közben felszínre kerül és  eredménnyel jár. Van, aki jól táncol, a másik jól énekel, az egyik jókat főz, a másik jókat süt. Ez a közösség így kerek, ahogy van. Összetartunk és szeretjük egymást. Ha valaki nem jön el közénk, máris nagyon hiányzik. Igyekszünk egymást segíteni, odafigyelni a másik gondjaira. Szükségünk van egymásra, még akkor is, ha szerető családban élünk. Nem igaz az, hogy az időseknek nincs szükségük a szórakozásra. A nyugdíjazással csak az életvitel változik, az élet megy tovább, jó közösségben, társaságban pedig gyorsabban telnek a szürke hétköznapok.

Összejöveteleinket hetente kedden a kultúrházban tartjuk. Havonta ünnepeljük a név és születésnapokat. Az ünnepelteket virággal, verssel, dallal,kis ajándékkal köszöntjük, a süteményt, finomságokat pedig ők hozzák. Sok magyar nótát, népdalt ismerünk, szeretünk énekelni. Van egy énekkarunk és daloskörünk, melynek vezetője Somogyi Erzsébet. A daloskört alkalmanként Vankó Ferenc kíséri citerán. Rendszeresen fellépünk a község és szervezetek rendezvényein,/évzárók, falunap, népművészeti fesztivál, karácsonyi műsor/ így sok időt eltöltünk a fellépésekhez szükséges próbákkal is. A fellépéseken kívül marad erőnk ahhoz is, hogy munkánkkal is segítsük a község, szervezetek rendezvényeit /falunap, szülő bál, farsangi karnevál, nyári gyermektábor, mesefesztivál/. Ezek a tevékenységek is segítséget nyújtanak abban, hogy az idős ember is szükségesnek, fontosnak érezze magát. A klub megalakulása óta törekszünk arra, hogy nyitott közösség legyünk. Ennek köszönhetően az évek során sok barátra és egyben támogatóra is találtunk.

Évente sok szép programot szervezünk. Januárban a nagy népszerűségnek örvendő batyu bált, február végén farsangolunk, megtartjuk az anyák napját, nyárbúcsúztatót, idősek napját, rehabilitációs társas utakat  szervezünk szlovákiai fürdőkbe, illetve kirándulásokat külföldre: Pannonhalma, Visegrád, Szentendre, Sopron, olyan helyekre, ahová a klub tagjai egyénileg talán sosem juthatnának el. Legszebb ünnepünk a karácsony. A szépen feldíszített  karácsonyfa alatt kiosztjuk a klubtagoknak vásárolt szerény kis ajándékokat és karácsonyi énekek, imádságok mellett ünnepelünk.

Baráti kapcsolatokat ápolunk a környező falvak Királyrév, Farkasd nyugdíjas klubjaival, eljárunk egymás rendezvényeire, látogatjuk egymást. Az Idősek Világtalálkozóján, ahol fel is léptünk, a Pered Polgári Társulás támogatásával kétszer jártunk, először Nagymaroson, másodszor pedig Sopronban. Mindkét alkalommal kedves fogadtatásban és felejthetetlen élményben volt részünk.

A klub célkitűzése és feladata továbbra is az idősek életminőségének javítása, Pered község nyugdíjasainak összefogása, a népi kultúra ápolása, a hagyományőrzés, az önkormányzattal és a községben működő intézményekkel, szervezetekkel való szoros kapcsolat ápolása.

Természetesen sok szeretettel várjuk továbbra is sorainkba a kedves nyugdíjastársakat!

 

                                                                                                                      Borsányi Erzsébet

 Nyugdíjas klubNyugdíjas klub